Laupäev, 18. jaanuar 2014

Söögist Kambodžas

Tunnen, et peame siiski kirjutama ka natuke kohalikust toidust. Esimesena tuleb meelde tuletada seda, et toit nr 1 on Aasias alati riis. Seda pakutakse alates hommikust kuni õhtuni ja igasugu variantides soolasest magusani. Ka supi kõrvale saad ikka riisi. Niisiis...Alustame tavalisest, mida ka turist sööb.
Lok Lak- tavalisest õhukesed loomaliha lõigud kastmes, mida pakutakse salati lehtedel ümbritsetuna värskest kurgist, tomatitest, sibulat. Kõige peale on asetatud praemuna. Ja ikka koos riisiga!

Amok- põhikomponendid on karri, kookospiim, galangal ja erinevad rohelised maitsetaimed. Toitu saab tellida kalaga, kanaga või lihaga. Kõike seda pakutakse banaani lehel ja ikka koos riisiga!

Neid toite võib saada igal pool Kambodžas. Aga Kampot'is ja Kep'is kasvatatakse ju pipart! Ja sellele piirkonnale kõige iseloomulikum toit on kas krevetid, krabi või kalmaar rohelise pipra kobaratega. Nämma! Meie lemmik! Seda juba sisemaal ei leia.

Paljud toidud on pisut magusa maiguga. Kohalikud tõesti armastavad magusat.
Aga nüüd natuke ebaharilikust. Proovisime tänavalt sellist maiust nagu  nom akao (loodan, et panin selle õigesti kuulmise järgi kirja, nii ta vähemalt kõlas). Nom akao on riisileotisest tehtud natuke magus pisike kakuke või klimp, millele puistatakse peale peeneks purustatud pähklipuru ja riivitud kookost ja see valatakse üle piimakisselli moodi vedelikuga. Kõlbas süüa küll ja kõhtu lahti ei teinud.

Aga mis meist proovimata jäi, oli asiaatide seas väga popp ja himustatud maius pong tia koon- keedetud pardi muna loode (ei oska seda kahjuks paremini eesti keelde panna). Püüan seda kirjeldada... Kui tibu haudub tavaliselt u 30 päeva, siis selle toidu tarvis on loode 15 päeva vana ja keedetakse. Koksid koore katki ja sööd lusikaga, lisaks kindlasti laimi mahlast, purustatud piprast, mündist koosnev kaste. See pidavat andma järgmiseks päevaks palju jõudu ja maksis ainult 1300 riali.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar